Höga matpriser chans för fattiga länder

De höga matpriserna i världen kan på lång sikt innebära en historisk chans för fattiga länder att utvecklas. Det säger flera internationella experter som Ekot har talat med.

Nu när det finns pengar att tjäna på matproduktion borde stora resurser sättas in för att hjälpa fattiga jordbrukare i Afrika att odla mer, anser bland andra FN.

Tillväxtmotorn
– Ja, det må låta som dåliga nyheter att maten nu har blivit så dyr, världen över, men det kan faktiskt vara precis tvärtom, för fattiga jordbrukare i utvecklingsländer, säger Abdolreza Abbassian på FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO.

Och det tack vare enkla nationalekonomiska grundfakta, som ofta har glömts bort i utvecklingsdebatten:

– Jordbruket är tillväxtmotorn i en ekonomi, om det får utvecklas och växa, säger han.

Historisk chans
Och nu finns en historisk chans för de fattiga länderna i Afrika att få i gång sina ekonomier om de kan dra nytta av de höga matpriserna. I årtionden har fattiga lantbrukare i Afrika fått dåligt betalt för sina produkter, och dessutom fått konkurrera med subventionerade jordbruksprodukter från den rika världen, som har dumpat sin överskottsproduktion på deras marknader.

Nu gör den ökade efterfrågan i världen på majs och vete till exempel, att det finns goda chanser att tjäna pengar på jordbruket, om de afrikanska bönderna lyckas producera mer. Men det kommer inte att gå utan hjälp.

– Både de inhemska regeringarna och internationella organisationer måste nu hjälpa till för att bönderna i Afrika inte ska gå miste om den här möjligheten, säger Abdolreza Abbassian på FAO.

Det anser man också på institutet IFPRI i Washington, som forskar på mat- och jordbruksfrågor. Det är en rad insatser som behövs nu, säger Tim Sulser.

Flera insatser behövs
– Det behövs bättre vägar och annan infrastruktur, tillgång till gödningsmedel, utsäde, kapital - och inte minst, möjligheten att sälja sina produkter till exempel till EU och USA, utan handelshinder, säger Tim Sulser.

I-länderna kan alltså bidra både med investeringar, och med att öppna upp sina egna marknader. Om inte, kommer de fattiga länderna i stället att vara mycket illa ute, nu när de får betala rekordhöga priser för sin mat, säger Abdolreza Abbassian - det här är helt enkelt att chans vi inte borde missa.

– Tidpunkten har aldrig varit mer rätt än den är nu. Det är ett tillfälle som vi inte kan missa, säger han.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".