Japan drar tillbaka sina planer på att jaga knölval.

Japan backar om jakt på knölval

På fredagen meddelade Japan att man drar tillbaka sina planer på att jaga knölval; efter tidigare högljudda protester från olika miljöorganisationer och inte minst grannen i söder, Australien. Det är första gången som Japan backar i fråga om valfångst.

Men på Greenpeace ser man det bara som en delseger, för Japan fortsätter att jaga andra valsorter, säger Staffan Danielsson, talesmannen på Greenpeace.

– Vi är glada över att de har tagit beslutet efter ganska mycket tryck från omvärlden, bland annat från Australiens regering. Det är ett positivt steg, men vi är inte helt nöjda. Vi tycker att det här måste vara det första steget mot ett absolut stopp för all valfångst i Stilla havet.

– Det är ett valreservat i Stilla havet som japanerna inte respekterar. Nu ska de fortfarande jaga 985 valar av andra arter.

De ska alltså skjuta närmare 1000 valar av andra arter och avstår från 50 knölvalar, men det är första gången Japan backar, är det ett genombrott?

– Det är svårt att veta hur framtiden ser ut och hur Japan tänker agera framöver. Vad jag förstår så är det i år och nästa åt. Så de har inte backat från knölvalsjakt helt. Vi vet inte om de kommer att göra det i framtiden utan de har bara lovat att inte jaga detta år och nästa år.

Men det är första gången de backar på grund av yttre tryck?

– Jo, och därför är det en positiv signal, säger Staffan Danielsson.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".