Advokater tvingas anmäla pengatvätt

Advokater och andra jurister kommer att tvingas anmäla om de misstänker att en klient försöker tvätta svarta pengar. Men det är en kontroversiell fråga för advokater och det bryter mot principen om tystnadsplikt. Advokatsamfundet är inte förtjust.
Den svenska lagen om penningtvätt är på väg att ändras. Ett EG-direktiv vidgar rapporteringsskyldigheten om misstänkt penningtvätt från institutioner som banker och växlingskontor, till att bland annat också gälla konst- och guldhandlare, revisorer, fastighetsmäklare, skatterådgivare och advokater. Om en klient kommer till en jurist och vill ha hjälp med sådant som att köpa fastigheter, placera pengar i fonder eller bilda bolag och juristen misstänker att klienten är ute efter att tvätta pengar från brottslig verksamhet, som rån och bedrägeri, så ska juristen anmäla det till polisen, annars hotar böter. Alla detaljer inte klara Alla detaljer är inte klara än och det är oklart om det blir undantag för fall där juristen hjälper till med råd i en rättslig situation eller företräder klienten i domstol. Men Advokatsamfundet ogillar hursomhelst förändringen. Den bryter principen om tystnadsplikt, säger generalsekreterare Anne Ramberg. – Det är en sorg att behöva ge upp tystnadsplikten, för det är en grundläggande rättighet som är erkänd av Förenta nationerna, Europakonventionen, och som också är en garanti för enskilda människor att kunna föra förtroliga samtal med en advokat. Om det skulle bli en lagändring som inte medger de här undantagen, vad säger du då? – Då säger jag att det är helt oacceptabelt därför att tanken på att advokater skulle ange sina klienter utan de här begränsningarna som vi har talat om och icke skulle få upplysa sina klienter att de angivit dem, det är inte ett civiliserat samhälle. Vad leder det till? – Det leder till en förfärligt massa saker, bland annat är det ju uppenbart att de klienterna i fortsättningen kommer att gå till mindre nogräknade personer där de inte kommer att få goda råd.
Cecilia Strömberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".