Tyska socialdemokrater förlorade stort

De tyska socialdemokraterna led svåra nederlag i söndagens delstatsval i Niedersachsen och Hessen, och det kan innebära en kris för den socialdemokratiske förbundskanslern Gerhard Schröders regering på tysk nationellt nivå.
Trots att han inte var med i valet så heter den store förloraren i söndagens viktiga tyska delstatsval Gerard Schröder – socialdemokraterna valdes bort i Niedersachsen, och i Hessen förstärkte de regerande kristdemokraterna sin ställning. Det blev socialdemokraternas sämsta val i förbundsrepublikens historia i Niedersachsen, Gerhard Schröders hemma plan där man nu bara har 33 procent av rösterna mot 44 vid förra valet. Egen kristdemokratisk majoritet I Hessen har det en gång gått lika illa men där har man nu bara 29 procent av rösterna, och kristdemokraterna behöver inte ens liberalerna längre för att regera. Man har egen majoritet. Det bor 10 miljoner väljare i de båda delstaterna och aldrig har tyskarna underkänt en sittande regering så radikalt. Det är alla överens om i Tyskland idag. Trots att det de facto handlade om delstatsval har missnöjet varit riktat mot Berlin, och det har i valdebatten nästan uteslutande handlat om Tysklands katastrofala ekonomiska situation. Inte minst kristdemokraterna har vetat var poängen fanns att hämta. Irakfrågan blev inte tung Irakkriget var uppenbarligen inte längre ett tema att vinna röster på. Å andra sidan har Irakfrågan haft svårt att bli ett valtema eftersom delstaternas val inte påverkar utrikespolitiken nämnvärt. Inrikespolitiken kan regeringen inte sköta utan att ha delstaterna med sig eftersom Tysklands första kammare, förbundsrådet, är delstaternas representation och alla lagar och många övriga beslut som rör hela Tyskland måste godkännas av förbundsrådet som nu har en kraftig kristdemokratisk övervikt. Redan på söndagskvällen började debatten mellan socialdemokrater och oppositionen hur, och om, regeringen nu skall lägga om sin politik för att kunna få igenom beslut i förbundsrådet. Skall det bli reformer i Tyskland lär det bli sådana som hör till den socialdemokratiska högerflygelns idéer som till exempel ett uppluckrande av anställningsskyddet. Skattehöjningar blockeras Skattehöjningar har kristdemokraterna lovat blockera i förbundsrådet. En ledande liberal politiker uteslöt inte heller att det kan komma att bli ett misstroendevotum mot regeringen i förbundsdagen. Gerhard Schröders enda kommentar på söndagskvällen var ett gratulationstelegram - till det tyska silverlaget i handbolls-VM.
Gerhard Schröder, Berlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".