Linda Götz & Greger Gestblom ute i julhandeln. Foto: Anna-Karin Ivarsson/SR

Årets julhandel tycks svagare än förra

Med bara en helg kvar till julafton har ett fyrtiotal stora detaljhandelskedjor rapporterat sina siffror och försäljningen av kläder och skor visar minussiffror jämfört med samma period förra året. Detta enligt Handelns utredningsinstitut som tror på köprusch de kommande dagarna.

Några röster i julhandeln om hur mycket de handlar inför julen.

– Jag har dragit ner betydligt, jämfört med förra året. Det här med att det bara blir mer och mer prylar, det tror jag inte. I och för sig kan jag säga att det blivit färre men dyrare saker.

– Ungefär som tidigare, men det är inget hysteriskt för vår del. Vi firar en härlig och fin jul med barn och barnbarn. Vi köper inga julklapparna till de vuxna utan det är bara barnen som får någonting.

– Kan det vara 500 per skalle? Per unge.

– Det finns liksom en gräns och den bestämde jag mig för att den skulle hålla. Det ska inte öka och bli mer pengar.

Mellandagsrean kan avgöra
Hittills har årets månader visat en tillväxt på 6,5 procent för handeln. Men så här långt i december är det en tillväxt på bara 4 procent, alltså 2,5 procentenheter lägre.

Jonas Arnberg, analytiker på Handels utredningsinstitut, tror på en riktig köprush nu inför julafton och att december ska visa samma tillväxt som resten av 2007 när även mellandagsrean räknats in. Den rean är betydelsefull för klädhandeln som hittills i december visar på ett minus på 1,5 procent och för skor minus 5,5 procent jämfört med förra årets december.

– Året vi har haft hittills kan jag tycka är relativt svagt, men jag tror att man ska tolka det som att det inte är svagt utan som att vi kommer att få se en rush de närmaste dagarna.

Lägre tillväxt i framtiden
Jonas Arnberg säger också att det är en fredag färre de första 20 dagarna i december i år jämfört med förra årets december och att det också måste räknas in. I över tio år har svenskarna handlat mer i december än vad de gjorde december året före enligt Handels utredningsinstitut.

– Överlag har handeln haft väldigt goda år och kommer i framtiden få vänja sig vid en lägre tillväxttakt, men just nu i december är det nog inte fallet utan vi kommer att få se en ganska stabil och jämn tillväxtnivå runt 6,5 procent.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".