Utställningen ska enligt de brittiska planerna öppna i januari.

Tavlor från Ryssland problem i London

En kommande konstutställning i London ställer till ytterligare problem i relationerna mellan Storbritannien och Ryssland. Ryska konstverk ska ställas ut, men ryssarna ställer nu vissa krav för att utställningen ska genomföras som planerat.

Tanken är att 120 ryska och franska konstverk som annars hänger på museum i Moskva och i S:t Petersburg ska visas i London på the Royal Academy of Arts, med start i januari.

Bland konstnärerna återfinns bland andra ryssen Kandinsky, fransmännen Renoir, Cézanne och Matisse, alla verksamma i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet.

Men häromdagen kom signaler från Moskva om att utställningen inte skulle bli av.

Britterna tolkade detta som ytterligare ett tecken på de ansträngda relationerna.

Efter att regimkritikern Alexander Litvinenko förgiftades i London har ju Storbritannien krävt att Ryssland ska utlämna en huvudmisstänkt person. Ryssland har sagt nej och ett antal händelser och beslut har trissat upp stämningen.

Nyligen beslutade till exempel ryska myndigheter att det brittiska rådet i Moskva inte längre ska få finnas kvar, rådet som arbetar med att informera och marknadsföra brittisk kultur, bland annat.

Ryska myndigheter har nu skickat brev till brittiska regeringen och kräver att en ny lagstiftning ska införas för att garantera att ingen ska kunna göra anspråk på konsten som ska visas i London.

Ryska myndigheter oroar sig nämligen för att tidigare ägare ska försöka få tillbaka verken, eftersom en del av tavlorna beslagtogs av den sovjetiska regimen efter revolutionen 1917.

Den brittiska kulturministern har lovat att parlamentet ska anta en sådan här lagstiftning i januari och museet hoppas fortfarande att konstutställningen ska bli av.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".