Reinfeldt: Klimatkrav hotar kärnkraften

Statsminister Fredrik Reinfeldt är missnöjd med EU-kommissionens krav på att Sverige ska ha 55 procent förnyelsebar energi 2020. Enligt Reinfeldt skulle ett sånt mål kunna tvinga Sverige att stänga kärnkraftverk.

– Om man lägger väldigt högt tryck på att snabbt nå upp i förnyelsebar energiandel då kan man bakåt räkna att man helt enkelt måste stänga kärnkraftverk för att nå målet.

– Då kommer det i konflikt med ett annat mål, nämligen att minska växthusgasutsläppen, det är därför jag säger att det spelar roll hur man gör detta.

Sveriges mål räcker inte
Ett av de klimatmål som Fredrik Reinfeldt och de andra EU-ledarna enades om i våras var att de förnyelsebara energikällornas andel av EU-ländernas energiförsörjning i genomsnitt skulle vara 20 procent år 2020.

Sverige med sin stora andel vattenkraft ligger redan högre, men EU-kommissionen har i diskussioner med regeringen drivit att det svenska målet ska sättas till 55 procent.

Detta motsätter sig regeringen. Eftersom kärnkraft inte är en förnybar energikälla skulle ett ambitiöst mål bli svårt att uppnå utan att dra ner på kärnkraftens jämförelsevis stora andel i den svenska energibalansen.

Anser andra bör göra mer
Därför kräver Reinfeldt i stället att andra EU-länder ska göra mera.

– Det blir lite märkligt om man lägger tyngst börda på de som redan kommit längst, som börjat långt före alla andra.

– För att vissa länder säger att vi kan inte i princip göra någonting, är det inte väldigt viktigt att länder som tidigare inte gjort så mycket anstränger sig.

Statsministern tror att dragkampen om hur klimatmålen ska fördelas mellan EU-länderna kommer att dra ut på tiden. Hur stor andel den svenska regeringen vill ta av den gemensamma EU-bördan är än så länge en hemlighet.

– Jag vill inte förhandla över det i en Lördagsintervju därför att det är just de samtal vi kommer att ha under lång tid.

– Kommissionen har inte ens lagt sitt förslag, det kommer att göras i mitten av januari, och det är inte säkert att vi kommer överens 2008 utan det kan till och med gå in i 2009 innan vi till slut är överens, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Lyssna på Lördagsintervjun på sr.se/ekot eller i P1 19.03 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".