Oljemötet på Kuba har stärkt banden mellan Chavez och Castro.

Venezuela stärker sitt inflytande på Kuba

På Kuba har den tillförordnade presidenten Raul Castro invigt ett toppmöte inom ramarna för Petrocaribe - ett regionalt samarbetsorgan för energifrågor initierat av Venezuelas president Hugo Chavez. Men mötet visar framför allt hur samarbetet mellan Venezuela och Kuba håller på att fördjupas.

Det var Fidel Castro som för tre år sen gav Hugo Chavez idén till Petrocaribe: billig venezuelansk olja, såld på förmånliga villkor skulle kunna vara en enastående hjälp till dom fattiga karibiska länderna.

Men det skulle också skapa nya lojaliteter, stärka motståndet mot USA och inte minst göra det möjligt för Kuba att spela en mer aktiv roll i regionen.

Fidel Castros tanke var att förvandla Kuba till en plattform för Venezuelas oljeexport till de karibiska länderna och det är just det som nu håller på att ske. Höjdpunkten på toppmötet är nämligen invigningen av ett raffinaderi i staden Cienfuegos, ett raffinaderi som byggdes av Sovjetunionen redan på 70-talet men som varit obrukbart sedan tio år.

Nu har venezuelanska tekniker renoverat och moderniserat raffinaderiet och här ska det nu, är det meningen, produceras 65.000 fat olja per dag, tillräckligt för att svara både mot Kubas och 14 andra karibiska länders behov.

Men raffinaderiet i Cienfuegos är bara början på en fördjupning av samarbetet mellan Venezuela och Cuba, ett samarbete som är tänkt att få den kubanska industrin på fötter - ett mäktigt uppdrag eftersom den praktiskt taget slogs i spillror efter Sovjetblockets fall.

Förutom raffinaderiet har det också byggts en oljeledning tvärs över ön, liksom en ny oljehamn. Snart kommer också ett nytt smältverk för nickel att stå färdigt.

Tidigare har samarbetet mellan Venezuela och Kuba mest handlat om olja i utbyte mot tjänster: läkare, lärare och idrottstränare. Från och med nu handlar det mer om samriskföretag inom industri, energi och kommunikation.

Fidel Castro själv deltar inte på Petrocaribes toppmöte, men från sin sjukbädd kan han konstatera att hans projekt hittills har fungerat nästan bättre än väntat.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".