Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hellström tror på vinst för Ericsson 2003

Publicerat måndag 3 februari 2003 kl 16.53
Telekombolaget Ericsson redovisar en förlust på 14,5 miljarder. Tillsammans med engångskostnader för uppsägningar blir förlusten 23 miljarder för förra året. Ericssons vd Kurt Hellström höll presskonferens på måndagförmiddagen.
– Det enda vi kan säga är att vi har sett en nedgång i nedgången så att säga, att det går lite långsammare än det gått tidigare, sade Kurt Hellström. – Vi känner att vi har en viss kontroll på läget, men vi kan inte säga när det kommer att vända. 14 miljarder i förlust Det var en försiktig Kurt Hellström som presenterade en helårsförlust på 23 miljarder för 2002. Om man räknar bort engångskostnader, bland annat för att minska antalet anställda, var förlusten 14 miljarder, men det är forfarande väldigt mycket pengar. Förlusten är mer än vad svenska storföretag som Scania, Volvo och SKF gör i vinst tillsammans. Anledningen är alltså att försäljningen av system att ringa i har sjunkit, eftersom teleoperatörern inte bygger ut sina nät som de gjorde tidigare. Positivt kassaflöde Men det fanns en del positivt också i rapporten från Ericsson. En liten förbättring vad gäller nya order från kunderna under hösten och vintern och det kommer in mer pengar än vad som betalas ut, vilket förbättrar Ericssons finanser. Det blir inga nya neddragningar av antalet anställda, och även om försäljningen kommer att fortsätta falla kanske så mycket som tio procent i år, så kommer Ericsson att visa vinst någon gång under det här året, spår Kurt Hellström. – Vi står fast vid vår målsättning att vi ska nå vinst någon gång under det här året. Ni har ju nu nästan en miljon aktieägare. Vad säger du till dem? – Från aktieägarnas synvinkel så måste man ju konstatera, tycker jag, att Ericsson har ju inte varit det företag som på något sätt utmärkt sig negativt i branschen. Sedan nedgången i branschen kom som drabbade systemsidan, så har vi faktiskt skött vår systemsida, skulle jag vilja säga, och jag kan visa det bättre också än någon annan i branschen. Aktien föll på Stockholmsbörsen Stockholmsbörsen reagerade oroligt och föll direkt när Ericssons bokslut blev känt. Resultatet var något sämre än väntat och framtidsutsikterna inte så ljusa som många hade hoppats på. – Man är lika försiktigt med kommentarer vad gäller år 2003 som man varit tidigare. Man skapar inte någon ny klarhet kring hur marknaden kommer att uvecklas, säger Johan Strandberg, analytiker på Deutsche Bank. Hur tolkar du Kurt Hellströms syn på framtiden? – Egentligen upprepar han ju bara vad som sagts under hösten. Det är mycket svårt att se hur mycket marknaden kommer att falla i år. Att den går ner är troligt, men hur mycket vet man fortfarande inte. Därmed ser man inte heller när vändningen kan komma.
Tommy Borglund och Torbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".