Ryska oljetransporter genom isen hotar miljön

I Finland protesterar regeringen mot den ryska tankertrafiken genom ismassorna i Finska viken. Trots vädjanden från bland andra statsminister Paavo Lipponen fortsätter fartyg utan tillräcklig isförstärkning stånga sig fram genom isen.
Under veckoslutet försökte statsminister Paavo Lipponen nå sin ryske kollega Michail Kasianov för att få honom att ingripa mot oljetankern Stemnitsa, som nu är på väg mot den ryska oljeterminalen Primorsk för att hämta en ny oljelast. Det är samma fartyg som förra veckan orsakade ett stort finländskt pådrag när man upptäckte att det gav sig ut på Finska viken med 130 000 ton olja utan att vara tillräckligt isförstärkt enligt finländska och internationella normer. Var på semester Premiärminister Kasianov var dock på semester och kunde inte tala med Lipponen. Då fortsatte kommunikationsminister Kimmo Sasi att försöka övertala ryssarna att stoppa Stemnitsa. Men han fick nöja sig med beskedet att Stemnitsa klarar de ryska bestämmelserna och därför tänker man inte stoppa henne. Mycker besvärligt isläge Isläget i Finska viken har inte varit så besvärligt på många år som det är just nu. Stundtals sitter uppemot ett sextiotal fartyg infrusna i ismassorna som pressas samman när det blåser. Isen kan då skada fartygens skrov, vilket har hänt vid åtminstone två tillfällen den senaste tiden. Konsekvenser för miljön Finländarna är rädda för att det skall hända också den 270 meter långa tankern Stemnitsa när hon fullastad med olja tar sig genom Finska viken. Om skrovet kollapsar skulle det kunna få oöverskådliga konsekvenser för miljön. Stemnitsa har redan svårigheter. På vägen till Primorsk genom Finska viken har hon flera gånger fastnat i isen och fått hjälpas loss av isbrytare. Nu är ytterligare en rysk isbrytare på väg för att assistera henne.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".