Den sista nu borttagna gränsbarriären i Valga-Valka. Foto: Christer Fridén/SR.

Julfirande utan passtvång

I den est-lettiska gränsstaden Valga-Valka kan ester och letter nu för första gången på länge fira jul hos varandra utan att behöva visa upp sina pass. När de baltiska staterna i veckan gick med i Schengensamarbetet öppnades gränsen som har delat staden i två delar.

Sabina Datjenko är mycket nöjd över att Schengenavtalet nu nått också de baltiska staterna. Hon bor nämligen i den estniska delen av den delade staden, den del som heter Valga, men hennes skola ligger i den lettiska delen, som heter Valka. 
I fortsättningen slipper hon visa upp passet vid gränsövergången mitt inne stan varje gång hon skall till och från skolan. Och i jul kan familjen ta emot sina lettiska vänner utan att de måste ha passen med sig.

Inte överens
När Estland och Lettland blev självständiga stater efter första världskriget kunde de inte komma överens om var gränsen mellan de nya staterna skulle dras vid Valga-Valka där det bor både ester och letter.

Så en brittisk kommission beslöt att dra riksgränsen rätt genom staden som fick en estnisk del och en lettisk.

Engelska på frammarsch
Under Sovjettiden revs gränshindren, men stängsel, väghinder och passkontroller byggdes upp på nytt när Estland och Lettland åter blev självständiga i början av nittiotalet. Då slutade man också att lära sig ryska som var det språk ester och letter ofta använde när de pratade med varandra. Men nu är ryska inte så populärt.

– I synnerhet esterna vill inte prata ryska, säger letten Ingus Grislis.

Så nu kommer engelskan mer och mer som ett gemensamt språk i Valga-Valka. Och så väntar alla på nästa steg i EU-samarbetet. Den gemensamma valutan euro. För fortfarande är det två myntslag som gäller, estniska kronor i Valga och lettiska lat i Valka.

Christer Fridén, Valga-Valka
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".