Krav på elevinflytande över skolmaten

Skoleleverna runt om i landet måste få bestämma mer över skolmaten. Det anser Barnombudsmannen, BO, efter att tagit del av tusentals kritiska elevröster.
I många av landets kommuner är skolluncherna under all kritik. Det är slafsigt, bullrig miljö, ont om tid och en del elever tvingas äta redan klockan 10 på förmiddagen. Stora variationer Annichen Kringstad jobbar på Skolmatens vänner, som tillsammans med BO i höstas utlyste en tävling bland landets samtliga grundskolor. Den bild man nu har är att det finns stora variationer mellan kommunerna. – Det beror på att det inte finns några regler för hur den här verksamheten ska se ut. Det är upp till varje kommun att själv sätta sina krav på kvalitet. Och där finns det väldigt stora variationer. Många bra förslag kom fram från eleverna, och de förslagen ska nu användas för att påverka skolor och kommuner. ”Eleverna måste få vara med och bestämma” Det som enligt BO Lena Nyberg är den viktigaste slutsatsen av elevernas svar är att eleverna själva måste få vara med och bestämma kring skolmaten. – Det vi kan konstatera är ju att i de skolor där man är väldigt nöjd med skolmaten, där har man själv kunnat vara med och påverka. Man har skolråd eller matråd där de unga själva kan påverka menyn, och stämningen och situationen och hur det ser ut. – Det är ju också det vi har lyft fram. Här finns ju 94 kreativa förslag hur skolmåltiden borde se ut.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".