”Vanligt att advokater tvättar pengar”

Direktivet från EU som kommer att tvinga advokater att anmäla misstänkt penningtvätt skulle öka möjligheten att komma åt advokater som idag misstänks för att vara inblandade i penningtvätt, när de hjälper sina klienter. Det menar Gunnar Stetler vice överåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.
– Vi uppfattar det på Ekobrottsmyndigheten som ett konkret problem. Vi ser att i enstaka fall kan vi visa att det förekommer men vi tror att det finns ett ganska stort mörkertal. Vi ser i ett stort antal utredningar att advokaten borde varit observant på att de här pengarna härhörde från brottslig verksamhet, säger Gunnar Stetler vice överåklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Advokaten blri skyldig att anmäla Med direktivet från EU som ska införlivas i den svenska lagen om penningtvätt blir alltså bland andra advokater skyldiga att anmäla till polisen om de misstänker att en klient vill tvätta pengar. Det gäller när advokaten hjälper klienten med köp av fastigheter eller fonder till exempel. Vice överåklagare Gunnar Stetler på Ekobrottsmyndigheten tror att en sån rapporteringsskyldighet för advokater skulle kunna förebygga penningtvätt. Dels genom att avskärcka skumma klinter från att ta hjälp av advokaten för att tvätta pengar och dels genom att ställa högre krav på advokaten att ta reda på varifrån pengarna kommer. Ruckar på tystnadsplikten Men rapporteingsskyldogheten ruckar på tystnadsplikten som är en grundbult för advokater och om EU:s direktiv bakas in i svensk lag utan undantag för exempelvis fall där advokaten försvarar en klient i domstol, tycker Advokatsamfundet att det är oacceptabelt. – Jag tycker att advokater ska ha ett sekretesskydd i förhållande till sina klienter, de uppgifter som lämnas. Men jag ser ingen anledning till att de ska ha sekretesskydd när de i realiteten fungerar som en bank, ett växlingskontor, säger åklagare Gunnar Stetler.
Cecilia Strömberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".