Finsk upprördhet över ryska oljetransporter

Den finska kritiken mot tankfartygstransporterna av olja från den ryska oljehamnen Primorsk i finska viken växer. Det grekiska tankfartyget Stemnitsa, som bara har isförstärkt för, är åter på väg att ta ombord 100.000 ton olja.
Brandchefen Vesa Parkko vid Kotka regionräddningsverk, säger att sannolikheten för en oljeolycka i Finska viken växer eftersom Ryssland är berett att ta sådana risker. Antalet oljetransporter kommer att fördubblas och en olycka av det slag som Prestige ställde till med utanför Spaniens kust skulle vara omöjlig att hantera här, konstaterar Vesa Parkko. Han rekommenderar en grundlig diskussion om oljebekämpningen. - Här vid kusten kan vi nog ge ämbar och kärl till folket på stranden men det räcker inte till om en olycka inträffar, säger brandchefen Vesa Parkko och efterlyser bland annat satsningar på att införliva statliga räddningshelikoptrar i bekämpningsverksamheten. I teorin räknar finländska myndigheter med större oljeolyckor med ett par års mellanrum. Enbart i det inre av Finska viken inträffar årligen två till tre grundstötningar som utgör potentiella oljeolyckor. Oljebekämpningen är effektivast då oljan kan sugas direkt från det nödställda tankfartyget till reservtankar. Enligt Esa Parkko har Finland tills vidare inget tillräckligt stort fartyg för oljebekämpning till havs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".