Ericssons vd kritiserar finansbranschen

Ericssons vd Kurt Hellström riktar hård kritik mot finansbranschen, som han anser förvärrar Ericssons problem genom att sänka aktiekurser och kreditbetyg för de av Ericssons kunder som vill investera i nya telenät.
– Jag tycker att det är ett irrationellt beteende från investerarnas och kapitalmarknadens sida att så fort man gör en investering ska man hotas med en nedgradering, till exempel i kreditvärdighet och så vidare. man borde belönas istället för att straffas med att få sin kreditvärdighet sänkt, säger Kurt Hellström. Kreditvärderingsinstituten värderar risken med att låna ut pengar till olika bolag för bankernas räkning. Ett dåligt betyg betyder hög ränta och därför dyra lån. Dyrt för telebolag att låna Just nu värderas risken med nya investeringar högt. Med andra ord så är det dyrt för telebolagen att låna och därför investerar inte teleoperatörer, som till exempel Telia lika mycket som tidigare. Även aktiemarknaden och aktieanalytikerna får sig en släng av Hellströms slev. Analytikerna borde premiera telebolag som investerar och satsar offensivt för växa och erbjuda sina kunder nya sorters tjänster. Det lönar sig i längden. Kortsiktiga vinster premieras Istället ägnar sig aktieanalytikerna åt att belöna de telebolag som håller ner investeringarna till ett minimum för att kunna visa fina vinster på kort sikt. Han får delvis rätt av aktieanalytikern Johan Strandberg på Deutsche Bank. – Det är ju investerarna rent generellt som har påverkat operatörerna till att bli extra försiktiga med sina investeringar. Vi ser än så länge inte någon vändning där, utan det dröjer väl fortfarande några kvartal innan vi börjar se en liten ljusning. Inte enbart kreditvärdigheten spelar roll Men bilden är inte så enkel att det är finansmarknaden som har nyckeln till Ericssons framgång framöver. Det finns trots allt många telebolag som kan låna pengar billigt, men som väljer att hålla ner sina investeringar ändå. – Jag tror att problemet för Ericsson är att operatörerna förändras snabbare än Ericsson förändras, säger Bengt Mölleryd, aktieanalytiker på Evli Bank. Operatörernas tillväxt är problemet. De vill inte investera mer än de växer. – Operatörsverksamhetens tillväxt sjunker, och därför investerar man inte lika mycket som tidigare. Samtidigt finns det nät i större delen av den utvecklade världen.
Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".