Utrikesministern tror på förändringar i Turkiet

Utrikesminister Anna Lindh inledde på måndagen ett tredagarsbesök i Turkiet. Turkiet har ännu inte fått börja förhandlingarna om ett EU-medlemskap, eftersom landet fortfarande inte uppfyller EU:s krav på demokratiska och mänskliga rättigheter. Men Anna Lindh säger att hon hoppas på förändringar med den nya regeringen.
– Jag hoppas att Turkiets nya regering kommer att genomföra förändringar för det har den garanterat. Jag är medveten om att det är svårt och kommer att ta tid, men jag tycker ändå att det är en bra början, säger Anna Lindh. Som exempel nämner utrikesminsitern att man nu sätter in övervakningskameror i alla häkten så att de som förhörs inte torteras. Reformer har genomförts På papperet har redan många reformer genomförts av tidigare regeringar, men i verkligheten har mycket lite hänt, skriver många människorättsorganisationer i sina rapporter. Tortyr förekommer fortfarande Organisationerna pekar på att det fortfarande finns många politiska fångar i landet, att kurderna inte har yttrandefrihet på sitt eget språk och att tortyr används som en förhörsmetod i fängelserna. För att bli medlem i EU måste Turkiet uppfylla de så kallade Köpenhamnskriterierna. Landet måste öka sin respekt för mänskliga rättigheter och demokrati. ”Går åt rätt håll” Anna Lindh tror att hennes besök i landet är ett sätt att visa den turkiska regeringen att utvecklingen, om än långsamt, går åt rätt håll. – Vi har en maktkamp mellan dem som vill låta det vara vid det förflutna och dem som verkligen vill att Turkiet ska bli ett demokratiskt, mångkulturellt samhälle, närma sig Europa och bli ett modernt land. Dessa bejakar och försöker genomföra förändringar, säger Anna Lindh.
Kristian Åström, Ankara
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".