Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora underskott i USA-budget

I USA presenterade på måndagen president George Bush sitt budgetförslag för kongressen. Det är en jättebudget på 2 230 miljarder dollar där det spås kraftiga underskott. Då har ändå inte kostnaderna för ett eventuellt Irakkrig räknats in.
Bush vill genomföra sina satsningar på bland annat skattesänkningar, ökade anslag till försvaret och mer stöd till pensionärers läkemedelsinköp och har då valt att acceptera de kraftiga underskotten. Underskottet beräknas enbart för det kommande budgetåret bli drygt 300 miljarder dollar. Nästa år beräknas underskottet bli minst lika stort. Underskott fem år framöver Enligt vissa beräkningar förväntas minussiffror minst fem år framöver. Då ska man komma ihåg att USA så sent som år 2000 hade ett rekordöverskott och att beräkningarna i Washington då förutspådde plussiffror tio år framöver. Men den allmänna ekonominska nedgången, osäkerheten efter terrordåden för ett och halv år sedan och, till mindre del, alla avslöjade företagsskandaler i USA, har snabbt och kraftigt förvärrat läget för världens största och viktigaste ekonomi. Kommande skattesänkningar I sin budgetprognos beskriver Bushregeringen den amerikanska ekonomin som i grunden stark. Enligt prognosen förväntas också att de föreslagna skattesänkningarna sätta fart på tillväxten igen, med 3,6 procent nästa år, och därmed också öka sysselsättningen. Men samtidigt konstaterar Vita huset att det finns en hög grad av osäkerhet i prognoserna. Kritikerna, inte minst inom det demokratiska partiet, anser att Bushregeringen överskattar skattesänkningarnas effekt på tillväxten och underskattar deras negativa påverkan på statsfinanserna. Irakkrigekonomisk börda Alla, inklusive Bushregeringen, är medvetna om att eventuellt krig mot Irak kommer att innebära ännu större börda för budgeten. Det gäller både vad kriget i sig kommer att kosta. Men också att oron och osäkerheten väntas göra att den amerikanska allmänheten handlar mindre. Det är allvarligt för en ekonomi som till två tredjedelar styrs av privatkonsumtion.
Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".