Thailändsk polis i offensiv mot narkotikahandeln

Fyra narkotikalangare dödades och hundratals greps när thailändsk polis i helgen inledde en stor offensiv mot narkotikahandeln. Samtidigt beslagtogs nära en miljon metamfetamin-piller. En stor del av världens narkotikahandel sker i gränstrakterna mellan Thailand, Burma och Kina.
När thailändsk polis i stor skala ingriper mot illegal narkotikahandel uppstår ofta våldsam konfrontation och skottdueller. Så var det i helgen när en ny offensiv mot thailändska narkotikasyndikat inleddes. Fyra misstänkta narkotikahandlare dödades av polisens kulor. Lastbilsflak med piller Ytterligare två män som uppgavs tillhöra knarkmaffian sköts ihjäl av ett rivaliserande gäng. 260 misstänkta greps, och mer än 800 000 metamfetamin-piller beslagtogs. Det motsvarar ett mindre lastbilsflak med den form av narkotika som i Thailand kallas yaba. Trots det förhållandevis stora beslaget var det ändå en oansenlig droppe i det stora knarkhavet. Flera miljarder metamfetaminpiller når Thailand varje år. Tillverkningen sker främst i Burma, men också i den kinesiska Yunnan-provinsen. Metamfetamin tillverkas i kemiska laboratorier. Lättare att framställa än heroin Genom att pillren är enklare att framställa och att smuggla över gränserna än heroin och opium, har trafiken med dessa piller ökat enormt under senare år. Thailändsk polis har mött kritik från organisationer för mänskliga rättigheter för dödsskotten mot de fyra misstänkta langarna. Polisen försvarar sig och säger att skotten avlossades i självförsvar. Den thailändske premiärministern Thaksin Shinawatra har lyft fram kampen mot spridningen av narkotika som en av regeringens viktigaste uppgifter. Men den stora utbredningen och narkotikasyndikatens vidsträckta nätverk gör att möjligheterna till framgång är begränsade. Gerillan tjänar miljarder Huvuddelen av narkotikan kommer från Wa-området i östra Burma. Ledarna för den 20 000 man starka Wa-gerillan, som brukar använda förkortningen UWSA, beräknas kamma in mer än 500 miljoner dollar, mer än 5 miljarder kronor årligen på handel och framställning av opium, heroin och metamfetamin. I det område som kallas den gyllene triangeln, gränsområdet mellan Burma, Thailand, Laos och med förgreningar in i Kina, härskar de dominerande knarksyndikaten.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".