Plågade tyska socialdemokrater ska lära av misstag

Efter socialdemokraternas svåra valnederlag vid delstatsvalen i Hessen och Niedersachsen under söndagen tog förbundskansler Schröder på sig sin del av ansvaret under måndagen.
– Det huvudsakliga ansvaret är regeringens, och därmed mitt, sa Gerhard Schröder, tysk förbundskansler på en presskonferens under måndagen. Smärtsamt för Schröder Det var det värsta nederlaget socialdemokraterna i Tyskland råkat ut för sedan förbundsrepubliken bildades 1949. Extra smärtsamt för Gerhard Schröder är att förlusten kom i hans hemrepublik Niedersachsen där socialdemokraterna förlorade nästan 15 procentenheter. Men även om Gerhard Schröder sedan pressades på vad han konkret menade med att ta ansvar och om han tänkta avgå, så var svaret ett klart nej. Det finns inte heller några planer på att någon annan minister skulle avgå eller att koalitionen mellan socialdemokrater och De gröna skulle brytas upp. Lära av misstagen I stället ska man nu lära av misstagen. Främst att regeringen talat med för många tungor. För många förslag har lagts och för få har utförts. Oppositionen, kristdemokrater och FDP, det liberala partiet, som nu kan blockera alla regeringens lagändringar och många andra reformförslag i Tysklands första kammare, förbundsrådet, kostade på sig att säga att de kan samarbeta. Om regeringen lägger förslag som de kan acceptera. Schröder tog emot erbjudandet. Gerhard Schröder gjorde också klart att Tysklands hårda hållning mot ett krig i Irak står fast. Men inrikespolitiskt lär det bli en ny hållning. Det kommer bli den socialdemokratiska högerflygeln som framöver kommer få lättast att få igenom sina idéer.
Gunnar Bolin, Berlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".