Boverket prövar stopplagen

Nu kommer Boverkets första avgörande prövningar av stopplagen, det vill säga regeringens lag från april förra året som ska hindra utförsäljningar av kommunala bostäder.
I det första fallet har länsstyrelsen i Västra Götaland sagt ja till att sälja kommunala lägenheter i Mölndal till privata ägare. Hyresgästföreningen i Västra Sverige överklagade beslutet. Det finns två faror här, enligt Lennart Sjöstedt, på Hyresgästföreningen: – Risken är att de hyresgäster som bor i det här området där det saknas jämförelsehyror i det kommunägda beståndet kan få för höga hyror, säger Lennart Sjöstedt. – Sedan är vi också oroliga för hur det ska gå med de hyresgäster som säljt till privata vinstintressen. Inte som ministern tänkt sig Länsstyrelsen har inte alls gjort som bostadsminister Lars-Erik Lövdén tänkt sig. Länsstyrelsen ska säga nej till försäljning om det blir för få kommunala hus kvar att bestämma bruksvärdeshyran med, och den hyran bestäms av nivån i de kommunala husen. Så ska hyrorna hållas nere i privatägda hus är tanken, men länsstyrelsen sade ja till försäljning av totalt 453 lägenheter. I stadsdelen Åby blir det bara 37 kommunala lägenheter kvar. Då tycker länsstyrelsen att man kan ta kommunala lägenheter på andra platser i Mölndal för att få fram bruksvärdeshyran. Får man göra så? och vad är orten Mölndal egentligen när bruksvärdet ska bestämmas? Det ser ut som rena bedömningsfrågor när Boverket ska besluta, men Mölndalsfallet kan alltså avgöra om Lövdén gjorde rätt i att skapa en stopplag med bruksvärdesprincipen som vapen. Annan bedömning i Stockholm Även i Östberga i södra Stockholm ska Boverket göra en ortsbedömning. Här sade länsstyrelsen nej till försäljning av 1 171 kommunala lägenheter, och de boende som vill köpa och göra bostadsrätter överklagade. Enligt Länsstyrelsen blir det bara 200 kommunala hyresrätter kvar här vid försäljning, men Björn Trepte, en av dem som vill köpa, protesterar mot tolkningen av Östberga som ”område” – Enligt vår mening finns det tusentals andra lägenheter i förorten som kan anses vara jämförbara, säger Björn Trepte. Östbergafallet blir också en prövning av den tidigare borgerliga politiken i Stockholm om att sälja ut kommunala hus, och som ledde fram till stopplagen. Politikerna agiterade aktivt i Östberga, avslöjar Björn Trepte: – Hela idén drogs igång av Stockholms stadshus för två år sedan. Den dåvarande borgerliga majoriteten ville stimulera utförsäljningar i ytterstaden. Miljonvinster i innerstaden I Stockholms innerstad såldes 12 000 kommunala lägenheter ut, med möjliga miljonvinster till köparna, och så blev det stopp när utförsäljningen nådde förorten Östberga: – Det är klart att det känns orättvist när de boende i innerstan har kunna köpa sina lägenheter i flera år, och precis när processen med utförsäljningar når ytterstaden träder den här stopplagen i kraft, säger Björn Trepte.
Lars-Erik Backman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".