Skyddsplåt på rymdfärjan skadades under starten

Amerikanska rymdflygstyrelsen NASA säger under måndagen att den främsta teorin om varför rymdfärjan Columbia bröts sönder är att en skyddsplåt utanpå rymdfärjan skadades under starten. Den svenske astronauten Christer Fuglesang som arbetar för NASA säger till Ekot att det man hittills säkert vet är att ena vingen var skadad.
– Någonting händer där på vänster vinge som gjorde att temperaturen ökade. Vi vet nu också att det blev lite svårare för rymdfärjan att behålla kontrollen i atmosfären. NASA fortsätter leta delar Arbetet vid den amerikanska rymdstyrelsen NASA går nu ut på att leta efter ytterligare delar från Columbia och analysera den utrustning som hittats på marken och som förmodligen innehåller data från de 30 sekunder innan kontakten med Columbia bröts. Christer Fuglesang själv kände alla de sju personer som omkom vid kraschen i lördags, och var nära vän med ett par av dem. Han förstod direkt att ingen av dem kunde ha överlevt. – Det första man tänkte var att de ombord inte hade någon chans att överleva. ”Rymdfärd värd risken” Christer Fuglesang säger att han insett att risken för olyckor är lite större än han trodde före olyckan. Men menar att det är värt risken. – Vi ska ut i rymden. Det är oerhört värdefullt för forskningen. Med rymdstationer kan vi lära oss att bo i rymden. – Det är värt risken och vi gör allt för att inte några liv ska gå till spillo, säger svenske astronauten Christer Fuglesang.
Catarina Malmsberg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".