Rejäl vinst för Atlas Copco

Om Ericssons rapport lämnade en hel del övrigt att önska, så var det tvärtom med verkstadskoncernen Atlas Copco, vars aktie steg med 5,6 procent på börsen.
Kompressorerna och tillverkningen av annan tung utrustning till industrin och uthyrning av maskiner som Atlas Copco också sysslar med blev det sammantaget en vinst det fjärde kvartalet på drygt 1,2 miljarder rkonor - 200 miljoner mer än motsvarande kvartal året före. För helåret blev det en vinst på 4,5 miljarder, men först om man undantar en engångsförlust på hela sju miljarder kronor som togs det tredje kvartalet - och det var en nedskrivning av värdet på två amerikanska bolag i maskinuthyrningsbranschen som alltså köptes till ett alldeles för högt pris. Det närmaste kvartalet tror inte Atlas Copco på nån ökad efterfrågan på grund av svag konjunktur på flera marknader och oro för utvecklingen i Irak. Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".