Storslam för ”Lilja 4-ever”

Det blev nästan full pott för Lukas Moodysson vid filmgalan på måndagskvällen. Moodyssons film ”Lilja 4-ever” tog hem fem av sex möjliga guldbaggar.
– Tack så mycket. Jag är jätteglad. Mellan en och två miljoner kvinnor och barn faller varje år offer för det som kallas trafficking, det vill säga att levande människor köps och säljs för att våldtas. Detta är den värld vi lever i, och nu står vi alla inför ett val; antingen accepterar vi att världen ser ut så här eller så gör vi motstånd, och så säger vi som Lilja säger till mannen som snart ska våldta henne: du tror att du kan köpa mig, men du kan aldrig köpa mitt hjärta, sade Lukas Moodysson i sitt tacktal. – Stort tack för den här, och stort tack för att jag fick ordet. Lukas Moodyssons ”Lilja 4-ever” fick sammanfattningsvis guldbaggar för bästa film, bästa regi, bästa manuskript, bästa foto och bästa kvinnliga huvudroll. GULDBAGGARNA En Guldbaggejury bestående av 33 ledamöter röstade fram 2002 års Guldbaggar. Vinnarna blev: Bästa film: Lilja 4-ever, producerad av Lars Jönsson. Bästa regi: Lukas Moodysson, för regin till Lilja 4-ever. Bästa manuskript: Lukas Moodysson för manuskriptet till Lilja 4-ever. Bästa kvinnliga huvudroll: Oksana Akinsjina för rollen som Lilja i Lilja 4-ever. Bästa foto: Ulf Brantås för fotot i Lilja 4-ever. Bästa manliga huvudroll: Michael Nyqvist i rollen som Benny i Grabben i graven bredvid. Bästa kvinnliga biroll: Cecilia Frode för rollen som Lollo i Klassfesten. Bästa manliga biroll: Göran Ragnerstam för rollen som Robert i Suxxess. Bästa kortfilm gick till Viktor och hans bröder i regi av Mårten Klingberg. Bästa dokumentärfilm: Muraren i regi av Stefan Jarl. Bästa utländska film: Mannen utan minne i regi av Aki Kaurismäki.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".