Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klart med pengar mot EMU – för vissa

Publicerat tisdag 4 februari 2003 kl 05.54
Organisationerna som inte vill att Sverige går med i EMU enades under måndagen om hur pengarna bland nej-sidans aktörer ska fördelas. Men det fanns de som var kritiska till att de inte bjudits in att delta i diskussionerna.
Anders Carlsson, orförande i kommunistiska KPML(r) tillhörde de som inte bjudits in till mötet. – Nej, vi har inte fått någon som helst rimlig förklaring. Den här arbetgruppen som är vald har inte svarat på våra brev och Sören Wibe (ordförande för Riksorganisationen Socialdemokratiska EU-kritiker, reds anm) kunde inte förklara när vi pratade med honom för en stund sedan varför vi inte skulle vara med, säger Anders Carlsson. Det var ett 20-tal företrädare för allt från Folkrörelsen Nej till EU till Kristdemokrater mot EMU som på måndagen enades om hur man ska fördela de 48 miljoner kronor som enligt ett regeringsförslag ska gå till nej-sidans kampanj. En gemensam styrelse med representanter utsågs som ska sköta den formella utbetalningen och hanteringen av stödet. ”Har en praktisk förklaring” Kommunistiska KPML(r) var ett av flera små partier som på måndagen uttryckte missnöje över att de inte släppts in i nej-sidans paraplyorganisation, men Sören Wibe menar att det har en praktisk förklaring: – Vi kan inte ta med alla organisationer. Vi har ju mängder med partier och allt möjligt annat som inte heller är med, så man får ju nöja sig med att vi ändå representerar låt oss säga 99 procent av det samlade EMU-motståndet, säger han. Huvuddelen av stödpengarna, 42 miljoner kronor, kommer att gå till redan etablerade organisationer på nej-sidan, men sex miljoner kronor öronmärks för att gå till mindre och nystartade grupper. Inga pengar till främlingsfientliga Vid mötet beslutades att pengar inte ska betalas ut till odemokratiska eller främlingsfientliga rörelser. Sverigedemokraterna har via nystartade organisationen Försvara kronan redan ansökt om att få två miljoner kronor i stöd, men det har de inget för, enligt Sören Wibe. – Det tror jag inte. Vi har nämligen mycket klara skrivningar vad gäller främlingsfientlighet och rasism, säger Wibe. KPML(r)? – Det är väl en mer tvivelaktig fråga. Det får vi överlåta åt styrelsen. Vad tror du? – Jag tvivlar. Man kan kanske ifrågasätta deras karaktär, men som sagt det där överlåter jag åt styrelsen att besluta. Med Gudrun Schymans avgång förlorade nej-sidan en viktig ledargestalt, enligt många, men paraplyorganisationen meddelade på måndagen att den inte kommer att utse någon gemensam företrädare. Vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus tror att nejsidans olika organisationer kommer att arbeta självständigt. – Det är väl mycket så att varje organisation gör sitt eget arbete och bedriver sin egen kampanj. Sedan kan det bli vissa gemensamma aktiviteter, säger Pernilla Zethraeus.
Magnus Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".