Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige kräver att Kubasvensken friges

Publicerat tisdag 4 februari 2003 kl 05.40
Sverige skärper tonen mot USA och kräver att den svenske medborgare som hålls fången på Guantanamobasen på Kuba friges. Kravet framfördes av det svenska utrikesdepartementets, UD:s, rättschef Carl Henric Ehrencrona till USA:s UD på måndagen.
– Vi har sagt helt enkelt att vi anser att svensken hålls i strid med internationell rätt och att han därför omedelbart bör friges, säger Carl Henric Ehrencrona. Hur pass stark diplomatisk markering är det att ett land kräver av ett annat att en fånge ska friges? – Det är nog ganska ovanligt att man riktar ett sådant krav mot ett annat land. Det innebär ju så att säga att man inte accepterar de rättsliga bedömningar som görs i det landet. Sverige har vid ett flertal tillfällen tidigare begärt att USA ska förklara vad svensken på Guantanamobasen är anklagad för och varför han hålls. Förklaringarna har dröjt och det är en anledning till att den svenska regeringen nu öppet kommer med kravet på frigivning. Sverige delar inte USA:s tolkning av folkrätten i det här fallet. Fråga om när striderna slutar USA anser sig ha rätt att hålla Guantanamofångarna så länge striderna pågår. Trots att Sverige ställt frågan har inte USA klargjort vad som menas med ”så länge striderna pågår”, om det innebär kriget i Afghanistan eller kriget mot terrorismen i stort – som ju kan pågå i oändlighet. En annan viktig anledning till att Sverige nu som första EU-land formellt protesterar, är att folkrätt kan utvecklas genom att stater agerar på ett visst sätt, och Sverige vill förhindra att ny folkrättspraxis bildas, men Carl Henric Ehrencrona avslöjar inte hur hans amerikanske motpart reagerade på Sveriges krav: – Det vill jag inte gå in på exakt, det återstår att se hur amerikanerna kommer att reagera på det kravet, säger Carl Henric Ehrencrona. När väntar du dig en reaktion? – Det har vi inte någon tidsaspekt på ännu, men jag tror inte att det kommer att dröja alltför länge. Vad betyder det, dagar eller timmar? – Nej, inte dagar och timmar. Hur var stämningen mellan er? – Det var en uppriktig och öppen diskussion mellan mig och honom. Ska ni träffas och äta middag efteråt? – Inte ikväll, men vi har inga personliga problem. Kan du spekulera i hur lång tid det rör sig om innan han friges? – Det vill jag inte göra. Jag kan helt enkelt inte spekulera i en sådan sak. Vad händer när han friges, vad gör Sverige med honom då, om han får komma till Sverige? – Om han friges och inte är misstänkt för något brott eller det finns någon annan anledning att vidta rättsliga åtgärder mot honom är han en fri medborgare som vem som helst. Är han misstänkt för några brott? – Nej inte för närvarande.
Cecilia Uddén, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".