Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskad tro i FN att krig kan undvikas

I helgen är det tänkt att cheferna för FN:s vapeninspektörer återigen ska besöka Bagdad. För varje dag ökar pressen på Irak att öppna för noggrannare inspektioner, men i FN:s högkvarter i New York är förväntningarna inför besöket låga, och allt färre tror att en fredlig lösning är möjlig.
– Världen håller på att tappa tålamodet, sade Mohamed el-Baradei när han på måndagen upprepade kravet på att Irak måste samarbeta mer aktivt med vapeninspektörerna. Samtidigt förklarade hans kollega Hans Blix här i New York att Bagdadregimen ännu inte har lämnat någon ny information eller givit några bindande löften om åtgärder som chefsinspektörerna krävt för att helgens Irakresa ska bli av. Kräver garantier Utan att antyda att resan kan komma att ställas in hänvisade Blix till att irakierna bland annat måste garantera säkerheten för användandet av så kallade U2-plan i inspektionsarbetet, och tillåta privata intervjuer med vetenskapsmän. Det här borde kunna lösas enkelt, sade han och gav uttryck för den frustration som sprider sig i FN-högkvarteret. Även diplomater från länder som motsätter sig eller tvekar inför ett militärt anfall mot Irak kritiserar Bagdadregimens saktfärdighet. Nu måste de inse att det är allvar, men ibland verkar det som om de hoppas på ett mirakel, sade en FN-diplomat uppgivet till Ekot på måndagskvällen. ”Sista chansen” Irakierna har bett om att på onsdagen i FN:s säkerhetsråd få bemöta de bevis som USA:s utrikesminister Colin Powell då ska presentera och som amerikanerna säger visar på Bagdadregimens brott mot FN-resolutionerna. Troligen kommer detta tillåtas av rådet, men varken USA eller Irak väntas presentera några nya avgörande argument. Istället fästs nu uppmärksamheten på Hans Blix och el-Baradeis resa. Uttrycket sista chansen för Irak har redan använts flitigt i debatten, och så betecknar FN-diplomater nu också chefsinspektörernas Bagdad-besök.
Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".