Hopp för korsbandsskadade

En ny studie visar att korsbandsskador som är vanliga i fotboll, innebandy, handboll och basket ofta ger bestående men långt efter skadan. Bara 22 procent av dem som drabbats får tillbaka full funktion i knät och hela 40 procent hade 14 år efter att skadan inträffat utvecklat en allvarlig förslitningsskada.

Skador som enligt doktoranden Anette von Porat orsakar stort lidande för den enskilde.

– Du får välja bort aktiviteter du inte längre kan göra. Du får kanske välja bort arbeten du inte kan göra. Du kan förlora ekonomi på grund av att du har sjukrivningsperioder och du har en smärta och kan bli utsatt för att kanske göra tidiga protesoperationer i ditt knä, säger Anette.

– Första gången fastnade jag med foten i golvet och vred till. Andra gången fastnade jag med dobbarna i gräset och vred till, säger Thomasine Reuterskiöld.

Vanlig idrottsskada
Korsbandsskador är vanliga inom fotbollen. Man brukar tala om att en person per klubb och termin drabbas.

Thomasine Reuterskiöld har varit med om det tre gånger men fortsätter ändå att spela fotboll.

– Ibland när jag idrottar känns det som att knät hoppar till och då känns det att det är ganska så instabilt. Då brukar det göra ont en liten stund innan det brukar släppa.

Går att förebygga
I den studie som nu gjorts har 122 män undersökts 14 år efter det att skadan inträffade.

50 av dem hade knäledsartros vilket är en allvarlig förslitningsskada i knät.

Anette von Porat som skrivit avhandlingen arbetar också som sjukgymnast och hon menar att fotbollsklubbarna borde ta större ansvar.

– Jag tror inte man inser allvaret i skadan eller hur lite man behöver göra för att minska sina skador. Så nej, jag tycker inte de tar tillräckligt mycket ansvar i dag.

Möjligt att bli bättre
Genom att öva knäkontroll och styrketräning går det att förebygga en hel del av skadorna. Avhandlingen visar också att de som efter skadan regelbundet styrketränar och arbetar med knäkontroll blir bättre.

– Det går att hjälpa de här individerna och trots att det gått 14 till 16 år efter olyckan kan man få dem att må bättre.

Tomasine Reuterskiöld har en stabiliserande stålställning runt sitt högra ben när hon spelar fotboll. Trots att läkare avrått henne fortsätter hon med fotbollen.

– Dum som man är. Men det är så roligt. Det går inte att sluta.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".