Turkiet tveksamt till krig mot Irak

Samtidigt som USA:s planer på ett krig mot Irak fortskrider har ett av nyckelländerna i den planeringen – Turkiet – fortfarande inte bestämt sig för om landet ska ställa sig bakom USA fullt ut. Både regeringen och turkiska folket tvekar.
Det är ytterst få här i Ankara och i Turkiet som stödjer ett krig. 86 procent av befolkningen, enligt opinionsmätningar, är emot, och det är erfarenheterna från Kuwait-kriget som förskräcker. Handel och oljeleveranser från Irak upphörde, flyktingar kom i tusental och ekonomin gick i botten, och den här gången är utgångsläget sämre. Inflationen ligger på cirka 70 procent, arbetslösheten är hög och statsfinanserna, ja, de är usla, men oavsett vad turkarna vill – Turkiet är granne med Irak och ett nyckelland i USA:s krigsplaner. Det är ju från flygbaser i de sydöstra delarna som amerikanskt stridsflyg kan operera långt in i Irak. Det är även härifrån som USA vill gå in i norra Irak och öppna en andra front, och pressad mellan hemmaopinionen och amerikanska påtryckningar tvekar regeringen. Vad en minister säger en dag förnekas av en annan nästa.
Kristian Åström, Ankara

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".