Ericsson ser över röststrukturen

Telekombolaget Ericsson fortsätter att redovisa mångmiljardförluster, det visade bokslutet som kom i måndags. Nu hörs åter kritiska röster om ägandet av bolaget, och den uppdelning som finns mellan A-och B-aktier. Ericssons styrelseordförande Michael Treschow säger att man håller på och ser över aktiestrukturen.
Det finns en kritik mot röstsrättsskillnaden i A-och B-aktier, och oftast hörs den från utlandet. Investerare har från tid till annan gått in med stora kapitalinsatser i bolaget, utan att få inflytande över bolagets skötsel. De båda huvudägarna Investor och Industrivärden kontrollerar 66 procent av rösterna med endast 7,8 procent av kapitalet, eftersom A-aktier ger 1 000 gånger fler röster. Nu har en arbetsgrupp fått i uppdrag att redovisa hur och om det ska bli en förändring. Senast till bolagsstämman i april ska ett förslag läggas som kan komma att bli att A-och B-aktierna behålls, men relationen förändras från 1 000 mot 1 till 10 mot 1. Ericsson har nu tre år av mångmiljardförluster bakom sig. Frågor ställs om ledningens ansvar, och behovet av förnyelse i högsta ledningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".