Franskt-brittiskt möte om Irak

I Le Touquet på den franska kusten träffas på tisdagen Frankrikes president Jacques Chirac och Storbritanniens premiärminister Tony Blair. Mötet kommer att domineras av Irakkrisen där de båda har intagit olika ståndpunkter, men Blair kommer att försöka övertala Chirac att gå med på en FN-resolution som sanktionerar en militär attack.
Det kommer att handla om övertalning i Le Touquet. Tony Blair kommer att driva linjen att Frankrike har varit med och formulerat och antagit FN:s säkerhetsråds resolution om Irak, och att om FN inte följer upp sin egen resolution och kraven i den så är det FN:s trovärdighet som står på spel. Mycket på spel för Blair För Blair står mycket på spel; brittiska trupper är på väg mot Persiska viken, men den brittiska opinionen och Blairs eget parti vill inte se ett krig utan en FN-resolution som sanktionerar det, och för att få den resolutionen behöver Blair Chirac. Men det brittisk-franska toppmötet äger rum mot en bakgrund av inte bara olika ståndpunkter om Irak utan också irritation och misshälligheter. Inför mötet har Chirac starkt irriterat Blair genom att bjuda in Zimbabwes president Mugabe till Paris, och Blair lika starkt irriterat Chirac genom uppropet om uppslutning bakom USA som han och sju andra europeiska regeringschefer publicerade förra veckan. Troligen ingen fransk helomvändning På brittiskt håll tror man att Chirac till slut kommer att låta sig övertalas. Man räknar med att Frankrike inte vill riskera att stöta sig med USA för kanske lång tid framåt, och inte heller vill missa chansen till inflytande och ekonomiska avtal i ett USA-dominerat Irak efter Saddam Hussein. Men ingen tror att resultatet av dagens möte blir en fransk helomvändning. Snarare att Chirac och Blair hittar de punkter de kan enas om och framhåller dem.
Agneta Ramberg, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".