Unga rumäner studerar utomlands

De unga i de nya EU-länderna Rumänien och Bulgarien är bland dem som har störst glädje av att vara med i unionen. För ett år sedan blev länderna nya medlemmar. Många unga väljer nu att studera och arbeta i andra EU-länder.

Samtidigt känner de ett ansvar för att hjälpa sina länder på fötter. Aurel Simion student i Rumäniens huvudstad Bukarest är nöjd med det första året i EU.

”Billigare”
– Vi är glada att vi lätt kan resa runt i hela EU och att det blivit billigare att studera i andra EU-länder.

Aurel Simion, som är 22 år och studerar till civilingenjör, tränger ihop sig under ett paraply i det smattrande regnet utanför universitetet. Han och några vänner säljer skämtsamma certifikat till förbipasserande i en studenttävling. Det senaste året har Aurel Simion liksom många andra rumäner rest mer än tidigare.

Han har precis varit i grannlandet Bulgarien och till sommaren vill han besöka alla EU:s medlemsländer. Studenten planerar också att ta sin masterexamen i ett annat EU-land. När gränserna öppnats mer väljer många rumäner också att arbeta i andra EU-länder men det stora läckaget av utbildad arbetskraft väcker samtidigt oro i Rumänien. Aurel Simion vill återvända hit.

Vill hjälpa mitt land”
– Jag planerar inte att flytta härifrån utan vill hjälpa mitt land och hoppas att vi på lång sikt kommer i kapp resten av Europa, säger han.

Många unga känner det ansvaret. Fortfarande har landet mycket att ta igen efter den hårda kommunisttiden. Förhoppningen bland många rumäner är att det är just de unga som ska förändra landet och skapa en ljusare framtid, ett Rumänien där alla impopulära politiker och gamla kommunister som finns kvar en dag försvunnit från viktiga samhällsposter.

Beatrice Janzon, Bukarest
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".