Farc-gerillan kan frige fångar efter sju år

I Colombia kan tre personer som under flera år hållits fångna av Farc-gerillan friges när som helst. Det står klart efter att den colombianska regeringen sagt ja till ett förslag från Venezuelas president Hugo Chávez om hur frigivningen ska gå till.

Förväntningarna är högt spända hos de anhöriga till de över 1 000 colombianer som hålls kidnappade av Farc-gerillan. Om den här första frigivningen fungerar så skulle det kunna öppna dörren för andra.

Om allt går som planerat så kommer venezuelanska flygplan, lastade med helikoptrar och internationella observatörer, bland annat Argentinas förre president Nestor Kirchner, att landa någonstans i Colombia tidigt i dag, torsdag.

Därifrån ska helikoptrarna sedan ta sig till den plats som Farc-gerillan har angett och där det efterlängtade överlämnandet av de tre fångarna ska ske.

Accepterades av Uribe
Den här planen presenterades på onsdagen av Venezuelas president Hugo Chávez och accepterades bara några timmar senare av hans colombianske kollega Álvaro Uribe. Det enda villkoret som Uribe ställde var att de venezuelanska planen ska vara försedda med det internationella Röda Korsets symbol.

De tre som nu ska friges är Clara Rojas som var den tidigare presidentkandidaten Ingrid Betancours närmaste medarbetare, Rojas son Emmanuel som föddes i fångenskap och kongressledamoten, Consuleo González de Perdomo.

Men det har ryktats om att även Betancour skulle friges. Ingrid Betancour är den mest kända av alla gerillans fångar. Hon är inte bara tidigare presidentkandidat, utan också fransk medborgare och sedan den franske presidenten Nicolas Sarkozy började arbeta aktivt för hennes frigivande så har hon blivit en symbol för en växande internationell kampanj till stöd för de kidnappade.

Tacksamhet eller cynism
Det här är första gången som Farc-gerillan ensidigt friger fångar. Enligt gerillan rör det sig om en gest av tacksamhet gentemot Hugo Chávez.

Enligt andra är det en cynisk manöver i syfte att få omvärlden att glömma de över 1 000 andra kidnappningsoffer som är i Farc-gerillans våld och som inte backas upp av någon internationell kampanj.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".