Svenskar använder sällan kontokort

Svenskar använder kontokort mera sällan än de som bor i andra nordiska länder. Det visar siffror från Riksbanken. I Finland, Danmark och Norge görs dubbelt så många kortköp per invånare som i Sverige.
Trots att kortköpen stadigt har ökat så ligger vi i Sverige långt efter våra nordiska grannländer. Utslagen per invånare så betalar en svensk mindre än 40 gånger per år med konto- eller kreditkort. I Danmark till exempel görs det cirka 80 kortköp per invånare och år. Varför det skiljer så mycket vet inte riksbanken som sammanställt jämförelsen. Traditioner eller handlarnas vilja eller ovilja att acceptera kort kan vara några förklaringar. Bankernas priser och avgifter kan också spela roll. I Danmark till exempel finns det populära Dankortet som det enligt lag inte får tas ut någon avgift på. I Norge är det vanligt med avgifter för bankomatuttag, något som kan göra att många drar sig för att använda kontanter och istället betalar med kort. Vice riksbankschefen Lars Nyberg ser fördelar med om kortanvändandet skulle öka. – Kontanter är dyra att hantera för bankerna, och därmed för samhället. Till slut är det ju ändå vi bankkunder som betalar de här kostnaderna.
Erik Boman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".