Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Samverkan kan förbättra vården”

Det går att förbättra samarbetet i vården utan stora omorganisationer. Det visar en ny gemensam studie från kommunförbundet och landstingsförbundet – Vård- och omsorgsberedningen.
Ett exempel är Värnamo där elever med olika koncetrationsstörningar som till exempel ADHD numera slipper den tidigare utredningskarusellen, berättar Margareta Björklund-Nyberg som är skolpsykolog i Värnamo. – Man stöter ofta på barn med koncentrationsstörningar i skolan, säger Margareta Björklund-Nyberg. Så skickar man dem till barnpsyk, för att man kanske tänker att det har med psykiatri att göra. Och där svarar de tillbaka att det inte är något för dem. Men ändå kvarstår problemen, så man skickar dem till habilitering men får samma svar tillbaka igen. Man tänker att det kansek har med syn och hörsel hos barnen att göra, att de är okoncenterade. Så det tar en väldig massa tid att skicka runt föräldrar och barn, och man vet ändå inte riktigt säkert vad det handlar om. – Det var så det startade, vi började fundera över att samverka tidigare för att slippa den här rundgången. Video som stöd Det man numera gör i Värnamo är att en elev som behöver utredas får träffa en liten grupp inom skolhälsovården och träffen spelas in på video. Med hjälp av det materialet skapar psykiatriker, pedagoger, läkare och andra inblandade en diagnos och föreslår åtgärder. Och det har gett resultat, tycker Margareta Björklund Nyberg. – Det har gett en tidsbesparing för föräldrar och barn när de slipper åka runt till de här olika ställena. Många bra försök Värnamoexemplet är bara ett av många bra försök som lyfts fram av den tvärpolitiska Vård- och omsorgsberedningen där kommun och landstingsförbundet försöker se hur dagens brister i samarbete inom vården kan rättas till. Fortfarande får många patienter inte den vård de behöver på grund av att ärendet faller mellan stolarna. Men enligt Lisbeth Rydefjärd som är landstingsråd i Jönköping och en av deltagarna i beredningen så går det att förbättra situationen: – Vi diskuterar ofta svårigheterna att samverka – vem som ska betala. Ibland handlar problemen om sekretessen, om hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen. – Men det visar sig att om vi har ordentliga samverkansavtal så fungerar det alldeles utmärkt för individen, som är det viktiga här. Mer politisk vilja Utredningen vill se mer av politsk vilja och stöd från chefer för att bygga upp olika samverkansformer. Någon ny organisation anser man inte behövs, men ordentliga strukturer så att inte arbetet faller med en eldsjäl som försvinner. Man efterlyser också mer utbildning för att överbrygga de olika vårdkulturer som finns. Och arbetet måste få ta tid i början, innan man hittar alla former. Lisbeth Rydefjärd tror framför allt att det handlar om att inse att man måste bryta upp reviren. – Utgå hela tiden från individens perspektiv. Sedan måste alla andra se till att man samverkar omkring individen. Då måste man släppa sina egna revir.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".