Ny våg av kräksjuka hotar

Höstens och vinterns utbrott av vinterkräksjukan har varit både mer omfattande och kommit tidigare på året än vanligt. Nu kommer också tecken som tyder på att kräksjukan kan vara långt ifrån över. En ny virusstam har identifierats i Europa.
–Vi har indikationer från Holland och England om att viruset har förändrats, den har inte riktigt samma uppbyggnad som de tidigare stammarna har haft, säger Ragnar Norrby, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet. Vad det här betyder vet man inte förrän man har tittat noga på ganska många virusisolat från många personer. Det håller vi på med nu. Samband undersöks Själva identifieringen och undersökningen av det förändrade viruset beräknas vara klart om någon vecka. Hittills är det främst skolor, sjukhus och och vårdhem som hr drabbats särskilt hårt av vinterkräksjukan. Därför ska Smittskyddsinstitutet nu också undersöka om det finns något samband mellan de olika sjukhus och vårdhem som drabbats av viruset. Olika rutiner förklaring? –Vi ska nu göra en ordentlig sammanställning av de utbrott som inträffat under den här säsongen och då jämföra sjukhus och vårdhem som har haft stora utbrott, för att se om det finns några likheter mellan dem. Vi ska också studera de vårdhem och sjukhus som har haft mycket små eller inga utbrott. Möjligtvis kan man då få fram om det beror på skillnader i sjukhushygien, städrutiner, hur man isolerar eller stänger vårdenheter, säger Ragnar Norrby. Kan man skydda sig mot det här viruset? –Nej, det finns ingen behandling för det och är extremt smittsamt. Speciellt om någon har kräkts i ens närhet.
Albert Capuder
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".