RFV vill stävja fusk med föräldrapenning

Fusk med tillfällig föräldrarpenning är den vanligaste typen av bidragsfusk. Nu överväger Riksförsäkringsverket, RFV, att införa nya metoder för att stoppa fuskarna.
– Vi vill ju inte att folk i onödan ska bli brottslingar, säger Stig Orustfjord, avdelningsdirektör, RFV. Genom att bygga smarta kontroller, så kan vi ju också göra att inte människor frestas att begå brott. Det är lätt för bidragsfuskare att komma undan. Bara två av tio polisanmälda bidragsfusk ledde förra året till åtal, men nu vill på riksförsäkringsverket på egen hand försöka stoppa fusket. Det handlar om de som söker så kallad tillfällig föräldrapenning. De anmäler barnen sjuka och får ersättning, men går sedan ändå till jobbet. Det här är ett fusk som årligen kostar staten cirka 200 000 miljoner. De nya rutinerna skulle vara enkla, menar Stig Orustfjord på RFV: – När man ringer till arbetsgivaren och säger att man har sjukt barn, så skulle man kunna hämta den uppgiften från arbetsgivarens lönesystem, och det skulle i sin tur starta att vi sänder ut en ansökan om tillfällig föräldrapenning. På det sättet skulle man kunna både förbättra kontrollen, och samtidigt öka servicen för medborgarna. Varför är det inte så i dag? – Dels är det relativt nyligen, för oss i alla fall, som det blivit tekniskt möjligt, och dels så är det en integritetsfråga – hur mycket information ska olika juridiska personer i samhället byta om medborgare?
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".