Bättre samordning ska ge säkrare busstrafik

Efter den allvarliga bussolyckan utanför Fagersta för ett par veckor sedan då sex människor dödades och 40 skadades har Vägverket och bussbranchen haft ett möte om hur kollektivtrafiken ska bli säkrare. Bland annat ska passagerarna nu uppmanas att använda säkerhetsbälten i större utsträckning.
Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö säger att man vidare på lång sikt måste titta på hur man ska kunna förbättra förutsättningarna för kollektivtrafiken på vägarna. Kommer det att krävas lagändringar? – Inte i detta läge. Nu jobbar vi med de förutsättningar som gäller, säger Ingemar Skogö. Klistermärken Som ett första steg för att öka på säkerheten för kollektivtrafiken kan det exepmelvis handla om att sätta upp klistermärken i bussarna med uppmaningar om bältesanvänding. Om ett halvår ska det finnas förslag om hur samarbetet ska öka mellan bussbranschen och Vägverket, till exepmel att ett bussbolag informerar om en ny linje så att en vägsträcka får ökat vinterunderhåll. SJ ej med på mötet SJ fanns inte representerat på mötet, trots att olyckan då sex människor miste livet, skedde med en ersättningsbuss för ett inställt tåg. Claes Olofson, ordförande i Bussbranschens riksförbund, menar att säkerhetsansvaret är delat mellan bussbolagen och Vägverket. – Bussbolagen ska ju normalt sett försöka trafikera en säker väg. Samtidigt är det ju Vägverket som vet att det går busstrafik på dessa vägar och ska halkbekämpa dem. Vi har i nu kommit överens om att kommunicera med varandra bättre så att vi kan köra på säkra vägar, säger han.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".