EU-parlamentariker kritiseras för Irak-besök

Eu-parlamentets talman varnar för att den grupp ledamöter som just nu besöker Irak, där tre svenskar är med, kan komma att utnyttjas av Bagdadregimen.
Pat Cox säger i en tidningsintervju på tisdagen att han är orolig för att Saddam Hussein kommer att utnyttja besöket av 34 parlamentariker, bland andra Per Gahrton, Inger Schörling, båda från miljöpartiet, och vänsterpartiets Herman Schmid. Besöket av de 34 folkvalda har ingen officiell status, parlamentet har alltså inte på något sätt sanktionerat besöket. Och nu kommer dessutom alltså försiktig kritik av resan. ”Jag har”, säger Pat Cox till the Irish Independent, ”full förståelse för att ledamöter vill informera sig om läget i Irak. Men de får inte säga att de har parlamentets mandat för sitt besök, så att de kan utnyttjas av regimen”, varnar talmannen. Enligt Irish Independent har bland annat talmannen i Iraks parlament utnyttjat besöket för att föra fram regimens linje om att landet gör sitt yttersta för att samarbeta med FN:s vapeninspektörer. Parallellt med den här veckans besök i Irak diskuterar parlamentet att också skicka en officiell delegation, såväl till FN i New York som till Irak.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".