Ökad poliskontroll oroar nätsurfare

Regeringen vill ge polisen rätt att i kampen mot den grova brottsligheten spåra upp internetanvändare, oavsett om de har begått brott eller inte. Förslaget skrämmer den datavana 25-åriga Cherin, som idag sitter på ett internetkafé i Stockholm.

– Jag anser att man kan göra polisarbetet effektivare utan att göra intrång på vanliga svenssons. Risken är att den här informationen hamnar i fel händer och kan användas mot människor i fel syfte, det har hänt förut.

Förslaget går ut på att polisen ska få större chans att motverka den grova kriminaliteten, som också använder sig av internet.

Polisen ska, enligt förslaget, kunna kräva att internetoperatörerna lämnar ut de ip-adresser som polisen vill granska. Med en ip-adress kan man identifiera dataanvändare. Även icke misstänkta kan bli föremål för myndighetens granskning.

– Det är bara att fråga vilken människa som helst om det är okej att man följer dem en dag och ser på när de gör sina ärenden. De flesta skulle tycka det var väldigt obehagligt.

Redan idag finns stora kontrollmöjligheter, anser Cherin. Det gör att hon drar sig för att gå in på vissa hemsidor hemifrån. Tänk om någon missförstår, säger hon.

– Man tänker sig för innan man loggar in på en sida, även om den har lagligt innehåll så kanske bara att man varit där inte är bra för ens rykte eller karriär.

Har du något exempel?

– Säg att man är något slags politiker som står för något ideal och så är man inne och surfar på lite andra saker av ren fascination. Då kanske det kommer fram på något sätt att den personen vistats mycket på de sidorna. Det går att vinkla saker åt alla håll.

För polisen är regeringens förslag ett steg framåt. Utredningar som idag läggs ner för att polisen inte får ut ip-adresser kommer i framtiden att kunna leda till åtal. Brott som mobbning och bedrägerier på nätet kommer att minska. Det tror kriminalkommissarie Björn Andersson.

– Den ökade upptäcktsrisken gör kanske gärningsmännen mindre benägna att begå brotten.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se