Brittiskt förslag om fotboja på dementa

I Storbritannien föreslås dementa personer få elektroniska fotbojor i framtiden. Detta för att de lättare ska kunna hittas om de försvinner bort ifrån sina hem. Förslaget är kontroversiellt men får stöd av en stor organisation.

Det är den brittiska organisationen Alzheimers Society som ställer sig bakom ett förslag som har diskuterats av politiker under en tid, nämligen att dra nytta av teknikens möjligheter. Att precis som med en del dömda brottslingar förse dementa med elektronik, men helst utan att de blandas samman med kriminella.

– En del av den utrustning som finns numera gör det enklare. Nu kan utrustningen bäras i en plånbok eller i en mobiltelefon, säger Andrew Ketteringham, talesperson för Alzheimers Society, till det brittiska radio- och tv-bolaget BBC.

Svårt att vårda många dementa
I Storbritannien finns cirka 700 000 dementa personer, men det är självklart en uppskattning. Det finns också många olika demenssjukdomar. Men en del av de drabbade är svåra att vårda och hjälpa.

40 procent av de dementa har någon gång försvunnit från sina hem, uppger organisationen.

Så det är för att minska både oro och olycksrisker som förslaget har väckts.

Den som berörs bör godkänna
Alzheimers Society tycker dock att den som ska utsättas för elektronisk övervakning måste ge sitt godkännande själv.

– Vi har pratat med människor som säger nej, som tycker att mycket av deras självständighet redan har försvunnit och då måste vi respektera det, säger Andrew Ketteringham.

En stor pensionärsorganisation i Storbritannien är dock emot förslaget och tycker att det är inhumant och har avvisat det.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se