Afghanistans regering maktlös inför opiumhandeln

Trots att odling av och handel med opium varit förbjudet i över ett år svarar Afghanistan fortfarande för tre fjärdedelar av världens opium, som är råvaran till heroin. Regeringen i Kabul verkar maktlös inför den lönsamma handlen med opium.
Ett drogfritt Afghanistan före det här året slut. Mirvais Yasini är chef för den afghanska regeringens antinarkotika-byrå, och han säger alla de rätta sakerna, om vikten av kraftfulla regeringsinsatser och internationellt samarbete. Men en färsk FN-rapport visar att mycket små framsteg nåtts i kampen mot Afghanistans roll som världens största opiumproducent. Den nya FN-rapporten beskriver en komplicerad opiummarknad, med optioner och krediter, där opium utgör valutan i en högt utvecklad ”opium-ekonomi”. Intäkterna från opiumhanteringen var förra året över 10 miljarder kronor, enligt FN-rapporten. Det mesta av pengarna hamnar i fickorna på krigsherrar och internationella drogsyndikat. Men också för de enskilda bönderna är opiumframställningen lönsam. Och många av de som sysselsätts i opiumframställningen är kvinnor, barn och flyktingar. Mirwais Yasini i regeringen håller med FN-rapporten om att det är vitkigt att hjälpa bönderna med alternativa grödor. Men han säger att rika länder i Väst, där det mesta av heroinet härifrån hamnar, också måste försöka minska efterfrågan.
Nils Horner, Kabul
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".