USA-missil träffade FN-projekt

För andra natten i rad har USA anfallit mål i Afghanistan. Attackerna har riktats mot huvudstaden Kabul, talibanernas högkvarter i Kandahar och staden Masar-e-Sharif i norr. En av de missiler som användes slog ner i ett kontor för minröjare i huvudstaden Kabul, och fyra personer dödades
De fyra personerna, som var afghaner och arbetade som väktare, låg och sov när missilen slog ned. Fyra andra personer i byggnaden skadades. Minröjningskontoret var ett FN-projekt, för att röja minor i ett par områden i Afghanistan. Landet är ett av de mintätaste i världen. FN:s Afghanistan- koordinator begärde efter det att händelsen blivit känd att civila i Afghanistan skyddas mot de amerikanska och brittiska attackerna. . Under tisdagen har andra anställda vid centret arbetat med bulldozers för att försöka få fram de dödades kroppar. Händelsen är det första bekräftade exemplet på hur oskyldiga dödats i den nu två dygn långa bombvågen. Det är inte klart om missilen kom ur kurs eller om fel målkoordinater programmerats in. Efter nattens räder fortsatte flygattackerna i dagsljus. på tisdagen. Bland annat angreps talibanernas ledare mulla Omars hus i staden Kandahar. Enligt uppgifter från talibanerna skadades han inte. Tillll skillnad från den första natten deltog Storbritannien inte i attackerna under natten mot tisdag. USA:s försvarsminister Donald Rumsfels sa att 15 plan var inblandade i den andra nattens attacker och ungefär lika många kryssningsmissiler avfyrades från amerikanska krigsfartyg i Arabiska Havet. Nyhetsbyrån Reuters uppger att kryssningsmissilerna som USA och Storbritannien avfyrat de två senaste nätterna mot mål i Afghanistan kostar lika mycket som den talibanska regimens budget för ett helt år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".