118 döda i SAS-olyckan

Måndagens svåra flygolycka på Linateflygplatsen utanför Milano har krävde 118 människoliv. 21 av de omkomna var svenska medborgare, och enligt Rikskriminalen var ytterligare sju utländska medborgare bosatta i Sverige. Åklagaren som utreder olyckan säger att den främsta orsaken var ett misstag av privatplanets pilot.
Åklagaren Gerardo D´Amborsio säger att han har dragit slutsatsen efter att ha lyssnat på inspelningar av samtalet mellan den tyske piloten i privatplanet och kontrolltornet på flygplatsen. Piloten svängde fel, och var själv övertygad om att han befann sig på rätt bana, säger D'Amborsio. Han framhåller att utredningen ska fortsätta för att ta reda på om andra faktorer har spelat in. Enligt uppgifter från flygplatsledningen fungerade inte flygplatsens markradar vid olyckan, och det rådde tät dimma. Även det italienska luftfartsverket anser att den främsta olycksorsaken var ett fel från den tyske pilotens sida. På tisdagseftermiddagen hade räddningsarbetare påträffat 106 kroppar efter olyckan Ett hundratal anhöriga till de omkomna har anlänt till Milano, där de får stöd av präster och psykologer. Identifieringen av de omkomna väntas ta tid, och sker bland annat med hjälp av tandkort. Det var tidigt på måndagsförmiddagen som SAS-planet SK 686 kolliderade med det mindre tyskregistrerade privatplanet av Cessnatyp i samband med starten och därefter rammade en byggnad på flygplatsen. Kraschen ledde till en explosionsartad brand. Båda olycksplanen var fulltankade , något som bidrog till den häftiga branden. . Utan fungerande radar och i tät dimma, upptäckte inte flygledningen i tid vad som var på gång och kunde inte avvärja olyckan. SAS-planet hade 104 passagerare och sex besättningsmedlemmar. Samtliga ombord på de båda planen omkom, liksom fyra personer i flygplatsbyggnaden. Ungefär hälften av passagerarna var italienare och resten från andra länder. SAS-koncernledning har beslutat att betala ut 25.000 dollar motsvarande drygt 250.000 svenska kronor, till anhöriga för var och en av dom omkomna i flygplanskatastrofen. Utbetalningen ska, enligt koncernledningen, inte ses som ett skadestånd, utan snarare som en hjälp till de anhöriga med kostnader, som uppstår när något sådant här inträffar. Pengarna ska betalas ut oavsett vad haverikommissionen kommer fram till, rapporterar ekots utsände i Köpenhamn. Den svenska rikskriminalen har upprättat ett katastrofnummer för anhöriga: 08-401 38 98. Även SAS har öppnat en telefon för anhöriga: 08-797 10 10.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".