Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Systemfel bakom misstag inom vården

Publicerat tisdag 4 februari 2003 kl 15.48
Varje vecka dör tre patienter i förtid på grund av fel och brister inom vården. Ofta är det rutinerna som brister, visar en pågående studie som socialstyrelsen gör. I Lund inleder man nu ett projekt för att förbättra patientsäkerheten bland annat genom att förenkla de tungrodda system för felrapportering som används i dag i svensk sjukvård.
– Vi arbetar med smärre projekt som är nära patienterna, där vi inom en överskådlig framtid kan få fram förbättringar i våra rutiner, säger Ingemar Ihse, chefsläkare. Riskerna med fel större i vården Riskerna att göra fel och konsekvenserna av fel är större inom sjukvården än inom andra områden i samhället. I Lund menar man att de rapporteringssytem som använts hittills inte uppmuntrar sjukvårdspersonal till att göra felanmälningar. Det tar för lång tid att sammanställa resultaten och alltså för lång tid innan man kan göra förbättringar. I Lund håller man nu på att förenkla rapporteringen av avvikelser, det vill säga fel som kunde slutat illa för patienten, men som inte gjorde det. Man hoppas nu att antalet rapporter ökar så man snabbt kan förebygga fel. Men det handlar inte om att leta syndabockar, säger Ingemar Ihse. – Det är vi inte intresserade av. Vi är intresserade av att förbättra patientsäkerheten. Och det gör vi om så många av avvikelserna som möjligt rapporteras, och om sedan orsakerna till misstaget rättas till och åtgärdas på ett klokt sätt. Långa arbetspass bakom många fel De vanligaste fel som görs har att göra med läkemedelshantering, infektioner och medicinsktekniska misstag och bakom de de flesta misstag ligger ett systemfel, som till exempel långa arbetspass, dålig kommunikation mellan sjukhusen och hemsjukvården, där var femte läkemedelsordination visar sig bli felaktig, samt brist på sängplatser. – Läkare som har patienterna utspridda på sjukhuset arbetar under pressade förhållanden. Och vi vet ju att i stressade situationer så är riskerna högre att misstag begås.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".