Turkisk trupp finns redan i norra Irak

Grannländerna runt Irak räknar med stora flyktingströmmar i händelse av ett krig. I Turkiet talar myndigheterna om upp till en miljon flyktingar som kommer över bergen från de kurdiska delarna av Irak.
Det är söderifrån, från bergen i norra Irak, som de turkiska myndigheterna räknar med att de ska komma i hundratusental. Här i miljonstaden och huvudorten i området Diarbakir, 20 mil från gränsen, syns dock inte något av den sannolikt förestående krisen annat än ett stort antal militära transportplan på en lokala flygplatsen. Turkiet har tyst under flera veckors tid skickat hit trupp, men några förberedelser för flyktingläger finns inte. I stället är det tänkt att flyktingarna ska stoppas vid gränsen och tas om hand i läger, som turkisk militär nu bygger upp inne på den andra sidan gränsen. Turkiska soldater inne i Irak Det tillhör de inofficiella sanningarna här att trots politikernas bedyrande om motsatsen, har Turkiet redan mellan 5 000 och 10 000 soldater inne på den irakiska sidan. Hur många som flyr beror helt på hur kriget utvecklas, säger Gunnar Fröberg, som är UD:s migrationstjänsteman här i Turkiet. Om Saddams trupper använder kemiska eller biologiska stridsmedel kommer paniken att sprida sig. Svenskar i området Gunnar Fröberg har själv kontakt med många svenskar i området. I norra Irak finns i dag mellan 1 000 och 3 000 svenska medborgare. Det är kurder som har bott i Sverige, men som har flyttat tillbaka. – Säkert är många där väldigt spända inför vad som kan komma att ske, säger han. Spända inför, vad många anser, ett oundviligt krig i regionen och vad som kan ske när det gäller massförstörelsevapen, som tidigare har använts mot befolkningen i norra Irak. Visst finns det en viss oro, säger han. Är det många som har hört av sig? – Nej, det är inte fler än normalt. Inte fler än det har varit under den tid på två och ett halvt år som jag har varit här. Det är inget exeptionellt just nu. Så man stannar kvar? – Ja, vi kan inte se att det är några som lämnar området i någon större utsträckning, men å andra sidan är det ingen som anmäler till ambassaden om man reser in eller ut, säger Gunnar Fröberg vid UD.
Kristian Åström, Diarbakir
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".