Höga krav viktig orsak till sjukskrivningar

Höga krav, för litet inflytande och dåligt stöd i arbetet är enligt en ny rapport från Riksförsäkringsverket en av huvudförklaringarna till att sjukskrivningarna ökat så kraftigt de senaste åren.
Bo Hallqvist som är försäkringsläkare i Övertorneå där sjuktalen minskat kraftigt tycker att det verkar rimligt men ifrågasätter om dålig psykosocial arbetsmiljö verkligen leder till sjukdom: – Blir man verkligen så sjuk av bli less på en arbetsplats eller på ett jobb eller på en arbetsmiljö, att man inte kan jobba med någonting? – Det är tveksamt vilka slutsatser man drar, men med den attityd vi har i Sverige i dag, så tar man det som intäkt på att man har rätt att nyttja försäkring om man inte trivs med det man sysslar med dagligen. Jakt på förklaringar Jakten på förklaringar till de kraftigt ökande sjukskrivningarna och förtidspensioneringarna är omfattande och den nya rapporten från Riksförsäkringsverket bekräftar vad andra studier pekat på. Rapporten grundar sig på en enkät till 11 000 sjukskrivna. Drygt 6 000 har svarat och jämförts med yrkesarbetande. De sjukskrivna upplever i högre grad än de yrkesarbetande höga krav i arbetet och tycker att de har små möjligheter att påverka, och att de får dåligt socialt stöd från arbetskamrater och chefer. Och det handlar framförallt om kvinnodominerade jobb i kommuner och landsting, säger riksförsäkringsverkets utredare Ulrik Lidwall. – Det man kan säga har hänt under 90-talet är att många av de yrken som finns till exempel inom vården, skolan och barn- och äldreomsorg, de har blivit riskyrken med dålig psykosocial arbetsmiljö och låg kontroll över arbetssituationen och höga psykologiska krav. Hälften tycker arbetet är orsak till sjukdom Riksförsäkringsverket har i en tidigare studie grundad på samma enkät visat att hälften av de sjukskrivna tycker att arbetet helt eller delvis är orsaken till sjukskrivningen, samtidigt som drygt hälften tror att de skulle kunna arbeta deltid om de fick mer inflytande över sin arbetssituation. Och såväl Riksförsäkringsverkets utredare Ulrik Lidwall som försäkringsläkare Bo Hallqvist i Övertorneå välkomnar alla förslag för deltids- istället för heltidssjukskrivningar: – Vi vet ju, vi som jobbar på fältet, att den bästa vägen att komma tillbaks till jobbet är att gå tillbaka på deltid. Man kanske inte ens ska gå ifrån på heltid alls utan gå bort på deltid direkt. Då finns ett incitament kvar att stimulera personen att vara på arbetsplatsen dagligen, då går man också lättare tillbaks till heltid när man märker att det faktiskt fungerar.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".