Frankrike och Storbritannien oeniga på toppmöte

Den franske och brittiske premiärministern var djupt oeniga på sitt möte om avväpningen av Irak i franska Le Touquet på tisdagen.
Tony Blair och Jaques Chirac var otroligt artiga mot varandra och återvände gång på gång till vilken värme och samförstånd som präglat dagens samtal i den franska kuststaden Le Touquet. Kom inte fram till mycket Men, de kom inte längre i sitt stora samförstånd än att enas om att Irak måste avväpnas och att det ska ske genom Förenta Nationerna, något som det rimligen inte behövdes något toppmöte för att komma fram till. För dem som hoppats att Frankrike och Storbritannien skulle närma sig varandra var alltså dagens möte en besvikelse. Frankrike vil ge inspektörerna månader De fastlåsta positionerna innebär att Frankrike vill ge FN:s vapeninspektörer den tid de behöver, det har talats om några månader. Medan Storbritannien och ännu mer Tony Blairs allierade, president Bush anser att timglaset håller på att fyllas, att det inte finns många veckor kvar innan omvärlden måste sätta in de hårda åtgärder som det talas om i resolution 1441 i FN:s säkerhetsråd. Jacques Chirac ville idag inte svara på frågan om Frankrike var redo att lägga in ett veto mot ett anfall mot Irak. Kommenterade inte uppropet Varken han eller Tony Blair var heller redo att kommentera det upprop som Blair skrivit tillsammans med sju andra europeiska regeringschefer. Det var ett upprop som uttalade ett tydligt stöd för USA, och med udden klart riktad mot värden för dagens möte, alltså Frankrike och i ännu högre grad Tyskland. Chirac och Blair hänvisade i stället till att EU faktiskt hade enades om ett uttalande i Irak-frågan när utrikesministrarna möttes i Bryssel för en dryg vecka sedan. Det var å andra sidan ett uttalande tomt på konkretion. Så tomt att till och med Storbritannien, Frankrike och Tyskland kunde enas om formuleringar. På onsdagen lyste oenigheten igenom tydligare.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".