”Posten har ett omöjligt uppdrag”

Posten fortsätter att gå med stora förluster. När bokslutet för 2002 läggs fram så väntas Posten visa förluster på över en halv miljard kronor. Men det är ett omöjligt uppdrag Posten har: att både gå med vinst och driva förlustverksamheter som brevutbärning i glesbygd, anser Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.
– Jag tycker att det finns en frisk kärna i Posten. Brevaffären kan gå bra i ett antal år framåt och paketaffären tror jag har en bra framtid när vi väl kommer ur den här lågkonjunkturen. Men det gäller att koncentrera sig på de två affärerna, säger Magnus Henrekson på Handelshögskolan. Om vi tittar på det dubbla ansvaret: att man både ska driva aktiebolag och samhällsansvaret, hur ser du på det? – Det är en komplicerad bild. Det är viktigt nu när vi ska rekrytera en ny vd att man verkligen har klart för sig det dubbla uppdraget. Jag tror att det går att kombinera med lite fingerfärdighet, det har varit möjligt att göra tidigare och det borde vara möjligt i fortsättningen. Men det är viktigt att ägaren har är medvetna om det och inte ställer orimliga krav på Posten som exemplet med lagen om kassaservice som är en mycket dålig affär för Posten, säger han. Vad ska staten ta för ansvar ekonomiskt, tycker du? – Är det så att man lägger ut uppdrag som inte är affärsmässigt försvarbara så måste man finansiera dem fullt ut, säger Magnus Henrekson. Så du menar att staten borde finansiera lantbrevbärare och kassaservice fullt ut? – Det är min bestämda uppfattning att ställer man krav i lagstiftning så måste man göra det annars kan Posten inte vara aktiebolag, säger Magnus Henrekson på Handelshögskolan i Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".