Börsfallet hårt slag mot livbolagen

Det kraftiga börsfallet förra året slog hårt mot försäkringsbolagen. Sammanlagt minskade bolagens tillgångar med över 170 miljarder kronor och allra sämst gick det för livbolagen, där många svenskar sparar till sin pension.
– Det är helt klart att den här avkastningen är mycket svag och vi har inte sett sådana här minussiffror på många år. Men det är fortfarande fråga om en lägre avkastning och inte ett hot mot bolagen som sådana, säger Per-Arne Ström, avdelningschef på Finansinspektionen. Det handlar om svenskarnas privata pensionssparande. En stor, och i backspegeln alltför stor, del av pensionsmiljarderna, har placerats i aktier under senare år, och tre års börsfall har tärt hårt på kapitalet. Tävlade om bästa återbäringsräntan När det gick som bäst på börsen tävlade livbolagen om vem som hade högsta återbäringsräntan och som mest var det kring 25 procent. Idag handlar det om tiondelar utöver den garanterade räntan på 3 procent. – Kanske det här är en påfrestning som när den lättar gör att man hamnar i mer normala avkastningsnivåer som ligger i bästa fall mellan 5 och 10 procent, men inte de historiskt höga nivåerna, säger Per Arne Ström, avdelningschef på Finansinspektionen.
Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".