Sms-lån lockar unga – många redan skuldsatta

Var fjärde ungdom som tar ett sms-lån har redan obetalda skulder för indrivning. Lånen är lockande eftersom pengarna kommer fort men har hög ränta och ska betalas tillbaka fort. Nu vill Kronofogdmyndigheten se en lagändring om inte sms-låneföretagen själva förbättrar sina låneregler.

Ekot gick ut på mellandagsrea och pratade med ungdomar.

– Det är lockande, men man vet att det finns konsekvenser. Jag håller mig till att låna från föräldrar eller andra, säger Mohammed.

– Jag är värsta emot det.

Har du tagit det någon gång?

– Nej men min pojkvän har haft det. Jag tycker att okej om man gör det en gång, men oftast tar man det som en utväg och gör det flera gånger. Sådana som inte kan ta lån lockas ju av sms-lån. Det lockar ju ungdomar för att de inte går till banken.

Finns det något som skulle kunna få dig att ta det tror du?

– Då måste det vara en jäkla stor kris.

Ungas sms-lån går ofta till att betala löpande utgifter som hyra, räkningar och andra skulder visar en undersökning som Konsumentverket gjort. 12 000 ungdomar i åldern 18-25 år har tillfrågats.

De flesta tar lånen för att det går snabbt att få pengarna, hälften av de tillfrågade säger att de inte skulle ha tagit lånet om de behövt vänta på pengarna i mer än ett dygn.

Många hamnar hos Kronofogden
Men lånen ska också betalas av fort, och undersökningen visar att var många inte klarar det utan hamnar hos Kronofogden.

– Om man inte kan betala det här kommer man givetvis att göra en utmätning på beloppet. Då vänder man sig till unga människor, för där vet man att man har hela livet på sig att mäta ut det här, säger Jan Åkerlund, kommunikatör på Kronofogden.

– Någon gång förr eller senare kommer 21-åringen som idag inte kan betala sina lån, att kanske ha möjlighet att betala. Då får man betala av. Här tickar en ränta på 30 procent tills skulden är betald i sin helhet.

Nuvarande lagstiftning kräver inte någon vanlig kreditprövning när det gäller mindre belopp.

Därför kan ungdomar som redan finns i kronofogdens register få nya sms-lån utan problem.

Kronofogden vill ändra lagen
Många har flera obetalda sms-lån, och nu vill Kronofogden ändra lagen.

– Vi vill ju dels att det ska krävas att de gör en ordentlig kreditundersökning, och vi vill ju också att det ska vara en fördröjning, säger Jan Åkerlund.

Bland de ungdomar Ekot träffade i vimlet på fredagen var de flesta skeptiska till sms-lån.

– Min lärare har tagit upp det som exempel i skolan, för det är många ungdomar som gör det felet, och får räntor som de inte klarar av att betala. Många ungdomar klarar inte av att betala tillbaka lånet, säger Hugo.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se